Skip to Main Content (Press Enter)

Logo UNIMI
  • ×
  • Home
  • Persone
  • Attività
  • Ambiti
  • Strutture
  • Pubblicazioni
  • Terza Missione

Expertise & Skills
Logo UNIMI

|

Expertise & Skills

unimi.it
  • ×
  • Home
  • Persone
  • Attività
  • Ambiti
  • Strutture
  • Pubblicazioni
  • Terza Missione
  1. Attività

ON Foods - Research and innovation network on food and nutrition Sustainability, Safety and Security – Working ON Foods

Progetto
Nella definizione di sistemi alimentari sono incluse la produzione e le diverse filiere alimentari, l’ambiente, le abitudini e le scelte alimentari dei consumatori nonchè effetto dei sistemi alimentari su stato nutrizionale, ambientale e socio-economico. In questo contest ONFOODS, il progetto rappresentativo del Partenariato Esteso n.10 del PNRR (Misura 4 – Componente 2 – Investimento 1.3 del Ministero dell'Università e della Ricerca), propone un approccio globale, che unisce e sinergizza le capacità e competenze di diverse discipline, che vanno dalle scienze sociali e giuridiche all'economia agraria, dalla chimica degli alimenti, tecnologia e ingegneria alimentare, logistica, microbiologia e marketing fino alla nutrizione umana e diverse discipline della medicina. Il progetto coinvolge 26 partner pubblici e privati coordinati all'interno di una Fondazione (Fondazione ONFOODS). L’obiettivo è quello di applicare un approccio olistico con l'intento di preservare l'ambiente, agendo sull'armonizzazione e innovazione virtuosa dei sistemi alimentari, migliorando al contempo il benessere della popolazione e il numero di anni vissuti in buona salute quindi riducendo il rischio di mortalità evitabile e premature e ponendo la persona al centro di un sistema di prevenzione più efficace, sicuro, sostenibile ed equo. ONFOODS affronta questa sfida agendo attraverso l'attività coordinata di 7 Spoke, ciascuno focalizzato su un tema definito, sebbene completo, relativo alla produzione, trasformazione, distribuzione ed effetto del cibo con l'obiettivo finale di riorientare i sistemi alimentari e promuovere alimenti e modelli alimentari più sani, sicuri e sostenibili per tutti.
ON Foods - Research and innovation network on food and nutrition Sustainability, Safety and Security – Working ON Foods
  • Dati Generali
  • Aree Di Ricerca
  • Pubblicazioni

Dati Generali

Partecipanti

RISO PATRIZIA   Responsabile scientifico  

Dipartimenti coinvolti

Dipartimento di Scienze per gli Alimenti, la Nutrizione e l'Ambiente   Principale  

Tipo

Progetti PNRR - Partenariati estesi a Università per attività di ricerca

Finanziatore

MINISTERO DELL'UNIVERSITA' E DELLA RICERCA
Organizzazione Esterna Ente Finanziatore

Periodo di attività

Novembre 1, 2022 - Ottobre 31, 2025

Durata progetto

36 mesi

Aree Di Ricerca

Settori


Settore MED/49 - Scienze Tecniche Dietetiche Applicate

Pubblicazioni

Pubblicazioni (67)

  • crescente
  • decrescente
  • Tutti
  • Articolo
A Diet Fortified with Anthocyanin-Rich Extract (RED) Reduces Ileal Inflammation in a Senescence-Prone Mice Model of Crohn’s-Disease-like Ileitis 
ANTIOXIDANTS
MDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Antioxidant and Anti-Inflammatory Activity of a New Formulation of Slow-Release Amino Acids in Human Intestinal Caco-2 Cells 
ANTIOXIDANTS
MDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Assessing the impact of food-derived bioactives on digestive proteases by in vitro and in silico approaches 
FOOD & FUNCTION
ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Bevande funzionali per sportivi fortificate con proteine vegetali: tendenze, sfide tecnologiche e nutrizionali 
INGREDIENTI ALIMENTARI
CHIRIOTTI
2025
Articolo
Design and optimization of advanced emulsion systems for food applications 
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE
ELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Detection of glyphosate, glufosinate, and their metabolites in multi-floral honey for food safety 
FOOD ADDITIVES & CONTAMINANTS. PART A. CHEMISTRY, ANALYSIS, CONTROL, EXPOSURE & RISK ASSESSMENT
ROUTLEDGE TAYLOR & FRANCIS GROUP
2025
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Feruloyl-amides as natural antimicrobials for crop and food protection 
CHEMICAL AND BIOLOGICAL TECHNOLOGIES IN AGRICULTURE
SPRINGER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Integrating environmental, nutritional, and economic dimensions in Food choices: A case study on legume vs. meat-based burger patties 
JOURNAL OF AGRICULTURE AND FOOD RESEARCH
ELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Investigating the suitability of sunflower press-cake proteins in formulated sports beverages 
FOOD & FUNCTION
ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Menopause is associated with a reduction in glomerular filtration rate, independent of body composition and metabolic syndrome 
MATURITAS
ELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Milk whey as a sustainable alternative growth supplement to fetal bovine serum in muscle cell culture 
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE
ELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Nutritional Quality of Plant-Based Fish and Seafood Analogs: A Study of the Italian Market 
FOODS
MDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Patterns of sensory and hedonic responses for salty and umami tastes and their impact on food familiarity, consumption, and nutritional status: A gender-based analysis from a large population sample 
CURRENT RESEARCH IN FOOD SCIENCE
ELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Plant-based fish analogues vs. fish: Assessment of consumer perception, acceptance, and attitudes 
FOOD QUALITY AND PREFERENCE
ELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Single amino acid supplementation in inherited metabolic disorders: an evidence-based review of interventions 
GENES
MDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Sprouting of oats: a review on the relationship between processing conditions and chemico-physical properties of flour 
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE & NUTRITION
TAYLOR & FRANCIS
2025
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Staple principles for the definition of front-of-pack nutritional labels 
NMCD. NUTRITION METABOLISM AND CARDIOVASCULAR DISEASES
ELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Sustainable valorization of citrus by-products: natural deep eutectic solvents for bioactive extraction and biological applications of Citrus sinensis peel 
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
SPRINGER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
The Effect of a Mediterranean Diet on Arterial Stiffness: A Systematic Review 
NUTRIENTS
MDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Ultrasonicated Atlantic herring side streams as source of multifunctional bioactive and bioavailable peptides 
NPJ SCIENCE OF FOOD
NATURE RESEARCH
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Updated nutrient profiling system underlying nutri-score (Uns-Nps) and colorectal cancer risk 
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION
NATURE PUBLISHING GROUP
2025
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Valorization of Apple Pomace: Production of Phloretin Using a Bacterial Cellulose‐Immobilized β‐Glycosidase 
CHEMSUSCHEM
WILEY BLACKWELL PUBLISHING
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Valorization of Buckwheat (Fagopyrum esculentum) in Baked Goods Through Sprouting Process 
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY
SPRINGER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Valorization of saffron waste as a natural source of 3-hydroxy-γ-butyrolactone, a valuable chiral building block for pharmaceutical applications 
TETRAHEDRON GREEN CHEM
ELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
A short communication on functional, rheological, and extrusion properties of high protein fractions from pulses obtained by air classification 
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY
SPRINGER NATURE
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
An Adapted Questionnaire Tailored for Assessing the Risk of Vitamin D Deficiency in Children That Is Proving Useful in Guiding Clinical Interventions 
NUTRIENTS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Assessment of Epicardial Fat in Children: Its Role as a Cardiovascular Risk Factor and How It Is Influenced by Lifestyle Habits 
NUTRIENTS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Can Front-of-Pack Labeling Encourage Food Reformulation? A Cross-Sectional Study on Packaged Bread 
FOODS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Determination of glyphosate, glufosinate, and metabolites in honey based on different detection approaches supporting food safety and official controls 
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE
ELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Dietary habits, depression and obesity: an intricate relationship to explore in pediatric preventive strategies 
FRONTIERS IN PEDIATRICS
FRONTIERS MEDIA S.A.
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Effect of Combined High-Pressure Homogenization and Biotechnological Processes on Chitin, Protein, and Antioxidant Activity of Cricket Powder-Based Ingredients 
FOODS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Effects of Replacing Cow’s Milk with Plant-Based Beverages on Potential Nutrient Intake in Sustainable Healthy Dietary Patterns: A Case Study 
NUTRIENTS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Evaluating Phthalates and Bisphenol in Foods: Risks for Precocious Puberty and Early-Onset Obesity 
NUTRIENTS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Evaluation of the Risk from Potentially Toxic Elements (PTEs) in Italy’s Most Consumed Processed Fish Products 
FOODS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Fermented blend from sunflower seed press-cake and bovine sweet whey: Protein breakdown during in vitro gastrointestinal digestion 
FOOD CHEMISTRY X
ELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Genomic Insights into Fusarium verticillioides Diversity: The Genome of Two Clinical Isolates and Their Demethylase Inhibitor Fungicides Susceptibility 
PATHOGENS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Inclusion of Antifungal and Probiotic Lactiplantibacillus plantarum Strains in Edible Alginate Coating as a Promising Strategy to Produce Probiotic Table Grapes and Exploit Biocontrol Activity 
HORTICULTURAE
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Lactobacilli cell-free supernatants modulate inflammation and oxidative stress in human microglia via NRF2-SOD1 signaling 
CELLULAR AND MOLECULAR NEUROBIOLOGY
SPRINGER NATURE
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Lentils based pasta affect satiation, satiety and food intake in healthy volunteers 
CURRENT RESEARCH IN FOOD SCIENCE
ELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Metabolic Dysfunction–Associated Fatty Liver Disease (MAFLD) and Thyroid Function in Childhood Obesity: A Vicious Circle? 
CHILDREN
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Multi-elemental composition of botanical preparations and probabilistic evaluation of toxic metals and metalloids intake upon dietary exposure 
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
ELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Nutritional quality of dysphagia-oriented products sold on the Italian market 
FRONTIERS IN NUTRITION
FRONTIERS MEDIA S.A.
2024
Articolo
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Occurrence of perfluoroalkyl substances in canned tuna and their impact on food safety 
FOOD CONTROL
ELSEVIER
2024
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Olive (Olea europaea L.) Seed as New Source of Cholesterol-Lowering Bioactive Peptides: Elucidation of Their Mechanism of Action in HepG2 Cells and Their Trans-Epithelial Transport in Differentiated Caco-2 Cells 
NUTRIENTS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Per‐ and polyfluoroalkyl substances in blue crabs from the Adriatic Sea and consumer safety evaluation 
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY
WILEY
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Predicting non-responders to lifestyle intervention in prediabetes: a machine learning approach 
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION
NATURE PUBLISHING GROUP
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Simulation of daily iron intake by actual diet considering future trends in wheat and rice biofortification, environmental, and dietary factors: an Italian case study 
NUTRIENTS
MDPI
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Sprouted oats (Avena sativa L.) in baked goods: from the rheological properties of dough to the physical properties of biscuits 
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY
SPRINGER NATURE
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Starch and protein characteristics of chestnut flours and their applications in gluten-free products 
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
AMERICAN CHEMICAL SOCIETY
2024
Articolo
Mixed Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Stilbenoids as antifungals to counteract rice blast pathogen Pyricularia oryzae 
ACS AGRICULTURAL SCIENCE & TECHNOLOGY
AMERICAN CHEMICAL SOCIETY
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Substitution of Asp29 with Asn29 in the metallochaperone UreE of Streptococcus thermophilus DSM 20617T increases the urease activity and anticipates urea hydrolysis during milk fermentation 
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
ELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Unveiling the potential of micronized dehulled sunflower presscake: a breakthrough in sustainable plant-based protein-rich sport beverages 
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY
WILEY ONLINE LIBRARY
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Valorisation of citrus peel industrial wastes for facile extraction of extractives, pectin, and cellulose nanocrystals through ultrasonication: An in-depth investigation 
CARBOHYDRATE POLYMERS
ELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Women’s entrepreneurial journey in developed and developing countries: a bibliometric review 
AGRICULTURAL AND FOOD ECONOMICS
SPRINGER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
1H NMR Metabolomics on Pigs’ Liver Exposed to Antibiotics Administration: An Explorative Study [¹H NMR Metabolomics on Pigs’ Liver Exposed to Antibiotics Administration: An Explorative Study] 
FOODS
MDPI
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Application of Ultrasonic Intensification Technology in the Extraction of Bio-actives from Spent Coffee Grounds and Spent Tea Leaves 
CHEMICAL ENGINEERING TRANSACTIONS
AIDIC: ITALIAN ASSOCIATION OF CHEMICAL ENGINEERING
2023
Articolo
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Association between Vitamin D Levels, Puberty Timing, and Age at Menarche 
CHILDREN
MDPI
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Bevande per sportivi: trend di mercato e innovazione tecnologica. Parte I 
INGREDIENTI ALIMENTARI
CHIRIOTTI
2023
Articolo
Bevande per sportivi: trend di mercato e innovazione tecnologica. Parte II 
INGREDIENTI ALIMENTARI
CHIRIOTTI
2023
Articolo
Geographical Indications and Innovation: Evidence from EU regions 
FOOD POLICY
ELSEVIER
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Glycomacropeptide (GMP) rescued the oxidative and inflammatory activity of free L-AAs in human Caco-2 cells: New insights that support GMP as a valid and health-promoting product for the dietary management of phenylketonuria (PKU) patients 
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
ELSEVIER
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Incidence of Perfluoroalkyl Substances in Commercial Eggs and Their Impact on Consumer’s Safety 
FOODS
MDPI
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Microbial-based biofortification to mitigate African micronutrients deficiency: A focus on plant-based fermentation as source of B-group vitamins 
FOOD BIOSCIENCE
ELSEVIER
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Monitoring Volatile Organic Compounds and Aroma Profile of Robinia pseudoacacia L. Honey at Different Storage Temperatures during Shelf Life 
FOODS
MDPI
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Sensory properties and consumer acceptance of plant-based meat, dairy, fish and eggs analogs: a systematic review 
FRONTIERS IN SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS
FRONTIERS MEDIA
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Sugar-Sweetened Beverages and Metabolic Risk in Children and Adolescents with Obesity: A Narrative Review 
NUTRIENTS
MDPI
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Towards a More Realistic In Vitro Meat: The Cross Talk between Adipose and Muscle Cells 
INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES
MDPI
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
  • «
  • ‹
  • {pageNumber}
  • ›
  • »
{startItem} - {endItem} di {itemsNumber}
  • Informazioni
  • Assistenza
  • Accessibilità
  • Privacy
  • Utilizzo dei cookie
  • Note legali

Realizzato con VIVO | Progettato da Cineca | 25.6.1.0