ON Foods - Research and innovation network on food and nutrition Sustainability, Safety and Security – Working ON Foods
Progetto Nella definizione di sistemi alimentari sono incluse la produzione e le diverse filiere alimentari, l’ambiente, le abitudini e le scelte alimentari dei consumatori nonchè effetto dei sistemi alimentari su stato nutrizionale, ambientale e socio-economico. In questo contest ONFOODS, il progetto
rappresentativo del Partenariato Esteso n.10 del PNRR (Misura 4 – Componente 2 – Investimento 1.3 del Ministero dell'Università e della Ricerca), propone un approccio globale, che unisce e sinergizza le capacità e competenze di diverse discipline, che vanno dalle scienze sociali e
giuridiche all'economia agraria, dalla chimica degli alimenti, tecnologia e ingegneria alimentare, logistica, microbiologia e marketing fino alla nutrizione umana e diverse discipline della medicina. Il progetto coinvolge 26 partner pubblici e privati coordinati all'interno di una Fondazione (Fondazione ONFOODS). L’obiettivo è quello di applicare un approccio olistico con l'intento di preservare l'ambiente, agendo sull'armonizzazione e innovazione virtuosa dei sistemi alimentari, migliorando al contempo il benessere della popolazione e il numero di anni vissuti in buona salute quindi riducendo il rischio di mortalità evitabile e premature e ponendo la persona al centro di un sistema di prevenzione più efficace, sicuro, sostenibile ed equo. ONFOODS affronta questa sfida agendo attraverso l'attività coordinata di 7 Spoke, ciascuno focalizzato su un tema definito, sebbene completo, relativo alla produzione, trasformazione, distribuzione ed effetto del cibo con l'obiettivo finale di riorientare i sistemi alimentari e promuovere alimenti e modelli alimentari più sani, sicuri e sostenibili per tutti.
Dati Generali
Partecipanti
RISO PATRIZIA
Responsabile scientifico
Dipartimenti coinvolti
Tipo
Progetti PNRR - Partenariati estesi a Università per attività di ricerca
Finanziatore
MINISTERO DELL'UNIVERSITA' E DELLA RICERCA
Organizzazione Esterna Ente Finanziatore
Periodo di attività
Novembre 1, 2022 - Ottobre 31, 2025
Durata progetto
36 mesi
Aree Di Ricerca
Pubblicazioni
Pubblicazioni (51)
Antioxidant and Anti-Inflammatory Activity of a New Formulation of Slow-Release Amino Acids in Human Intestinal Caco-2 Cells
ANTIOXIDANTSMDPI
2025
Articolo
Open Access
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Design and optimization of advanced emulsion systems for food applications
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIEELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
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Detection of glyphosate, glufosinate, and their metabolites in multi-floral honey for food safety
FOOD ADDITIVES & CONTAMINANTS. PART A. CHEMISTRY, ANALYSIS, CONTROL, EXPOSURE & RISK ASSESSMENTROUTLEDGE TAYLOR & FRANCIS GROUP
2025
Articolo
Partially Open Access
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Feruloyl-amides as natural antimicrobials for crop and food protection
CHEMICAL AND BIOLOGICAL TECHNOLOGIES IN AGRICULTURESPRINGER
2025
Articolo
Open Access
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Integrating environmental, nutritional, and economic dimensions in Food choices: A case study on legume vs. meat-based burger patties
JOURNAL OF AGRICULTURE AND FOOD RESEARCHELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
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Investigating the suitability of sunflower press-cake proteins in formulated sports beverages
FOOD & FUNCTIONROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2025
Articolo
Open Access
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Patterns of sensory and hedonic responses for salty and umami tastes and their impact on food familiarity, consumption, and nutritional status: A gender-based analysis from a large population sample
CURRENT RESEARCH IN FOOD SCIENCEELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
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Plant-based fish analogues vs. fish: Assessment of consumer perception, acceptance, and attitudes
FOOD QUALITY AND PREFERENCEELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
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A short communication on functional, rheological, and extrusion properties of high protein fractions from pulses obtained by air classification
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGYSPRINGER NATURE
2024
Articolo
Open Access
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2024
Articolo
Open Access
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2024
Articolo
Open Access
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Can Front-of-Pack Labeling Encourage Food Reformulation? A Cross-Sectional Study on Packaged Bread
FOODSMDPI
2024
Articolo
Open Access
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Determination of glyphosate, glufosinate, and metabolites in honey based on different detection approaches supporting food safety and official controls
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIEELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
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Dietary habits, depression and obesity: an intricate relationship to explore in pediatric preventive strategies
FRONTIERS IN PEDIATRICSFRONTIERS MEDIA S.A.
2024
Articolo
Open Access
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2024
Articolo
Open Access
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Evaluating Phthalates and Bisphenol in Foods: Risks for Precocious Puberty and Early-Onset Obesity
NUTRIENTSMDPI
2024
Articolo
Open Access
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2024
Articolo
Open Access
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Fermented blend from sunflower seed press-cake and bovine sweet whey: Protein breakdown during in vitro gastrointestinal digestion
FOOD CHEMISTRY XELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
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2024
Articolo
Open Access
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2024
Articolo
Open Access
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Lactobacilli cell-free supernatants modulate inflammation and oxidative stress in human microglia via NRF2-SOD1 signaling
CELLULAR AND MOLECULAR NEUROBIOLOGYSPRINGER NATURE
2024
Articolo
Open Access
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Lentils based pasta affect satiation, satiety and food intake in healthy volunteers
CURRENT RESEARCH IN FOOD SCIENCEELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
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2024
Articolo
Open Access
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Multi-elemental composition of botanical preparations and probabilistic evaluation of toxic metals and metalloids intake upon dietary exposure
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGYELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
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Nutritional quality of dysphagia-oriented products sold on the Italian market
FRONTIERS IN NUTRITIONFRONTIERS MEDIA S.A.
2024
Articolo
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Occurrence of perfluoroalkyl substances in canned tuna and their impact on food safety
FOOD CONTROLELSEVIER
2024
Articolo
Mixed Access
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2024
Articolo
Open Access
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Per‐ and polyfluoroalkyl substances in blue crabs from the Adriatic Sea and consumer safety evaluation
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGYWILEY ONLINE LIBRARY
2024
Articolo
Open Access
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Predicting non-responders to lifestyle intervention in prediabetes: a machine learning approach
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITIONNATURE PUBLISHING GROUP
2024
Articolo
Open Access
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2024
Articolo
Open Access
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Sprouted oats (Avena sativa L.) in baked goods: from the rheological properties of dough to the physical properties of biscuits
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGYSPRINGER NATURE
2024
Articolo
Open Access
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Starch and protein characteristics of chestnut flours and their applications in gluten-free products
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRYAMERICAN CHEMICAL SOCIETY
2024
Articolo
Mixed Access
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Stilbenoids as antifungals to counteract rice blast pathogen Pyricularia oryzae
ACS AGRICULTURAL SCIENCE & TECHNOLOGYAMERICAN CHEMICAL SOCIETY
2024
Articolo
Open Access
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Substitution of Asp29 with Asn29 in the metallochaperone UreE of Streptococcus thermophilus DSM 20617T increases the urease activity and anticipates urea hydrolysis during milk fermentation
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGYELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
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Unveiling the potential of micronized dehulled sunflower presscake: a breakthrough in sustainable plant-based protein-rich sport beverages
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGYWILEY ONLINE LIBRARY
2024
Articolo
Reserved Access
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Valorisation of citrus peel industrial wastes for facile extraction of extractives, pectin, and cellulose nanocrystals through ultrasonication: An in-depth investigation
CARBOHYDRATE POLYMERSELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
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Women’s entrepreneurial journey in developed and developing countries: a bibliometric review
AGRICULTURAL AND FOOD ECONOMICSSPRINGER
2024
Articolo
Open Access
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2023
Articolo
Open Access
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Application of Ultrasonic Intensification Technology in the Extraction of Bio-actives from Spent Coffee Grounds and Spent Tea Leaves
CHEMICAL ENGINEERING TRANSACTIONSAIDIC: ITALIAN ASSOCIATION OF CHEMICAL ENGINEERING
2023
Articolo
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2023
Articolo
Open Access
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Bevande per sportivi: trend di mercato e innovazione tecnologica. Parte I
INGREDIENTI ALIMENTARICHIRIOTTI
2023
Articolo
Bevande per sportivi: trend di mercato e innovazione tecnologica. Parte II
INGREDIENTI ALIMENTARICHIRIOTTI
2023
Articolo
2023
Articolo
Open Access
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Glycomacropeptide (GMP) rescued the oxidative and inflammatory activity of free L-AAs in human Caco-2 cells: New insights that support GMP as a valid and health-promoting product for the dietary management of phenylketonuria (PKU) patients
FOOD RESEARCH INTERNATIONALELSEVIER
2023
Articolo
Open Access
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Incidence of Perfluoroalkyl Substances in Commercial Eggs and Their Impact on Consumer’s Safety
FOODSMDPI
2023
Articolo
Open Access
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Microbial-based biofortification to mitigate African micronutrients deficiency: A focus on plant-based fermentation as source of B-group vitamins
FOOD BIOSCIENCEELSEVIER
2023
Articolo
Open Access
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2023
Articolo
Open Access
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Sensory properties and consumer acceptance of plant-based meat, dairy, fish and eggs analogs: a systematic review
FRONTIERS IN SUSTAINABLE FOOD SYSTEMSFRONTIERS MEDIA
2023
Articolo
Open Access
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Sugar-Sweetened Beverages and Metabolic Risk in Children and Adolescents with Obesity: A Narrative Review
NUTRIENTSMDPI
2023
Articolo
Open Access
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Towards a More Realistic In Vitro Meat: The Cross Talk between Adipose and Muscle Cells
INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCESMDPI
2023
Articolo
Open Access
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