Persona
Settori (4)
Parole chiave (7)
CEREAL AND BAKED PRODUCTS
CEREAL CHEMISTRY
CEREAL SCIENCE
FOOD STRUCTURE AND MICROSTRUCTURE
FOOD TECHNOLOGY
GLUTEN-FREE PRODUCTS
SOURDOUGH
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Ricerca finanziata (5)
AcorN: a forgotten resource to be rediscOVered and valorizEd in the production of good and heaLThY foods. (NOVELTY)
Progetti PNRR - Fondo per il Programma di Ricerca di Rilevante Interesse Nazionale - PRIN 2022
Progetto
Responsabile scientifico
2023
24 mesi
Combined Approaches to expLore the Impact of wholemeal semolina and pasta processing on MEtabolic RespOnses (CALIMERO)
PRIN2022 - PRIN bando 2022
Progetto
Responsabile scientifico
2023
24 mesi
Introduction of rice germplasms and technology related to rice processing for HMR (home meal replacement)
CONTR_OINT - Contratti di ricerca finanziata da Organizzazioni Internazionali
Progetto
Responsabile scientifico
2018
36 mesi
Studio del rilascio di esorfine da glutine o caseina durante la preparazione e digestione gastro-intestinale in vitro di prodotti lattiero-caseari o di derivati dei cereali
PUR90 - PUR 90%
Progetto
Partecipante
2009
Valorizzazione dei sottoprodotti della lavorazione del frumento mediante interventi tecnologici di natura fisica ed enzimatica.
PUR20062008 - PUR 2006-2008
Progetto
Partecipante
2008
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Pubblicazioni (298)
Ricerca e didattica presso enti
Incarico svolto presso: Università degli Studi di MILANO
(01/10/2015 - 01/06/2018)20151001
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Collegi di dottorato (8)
Università degli Studi di MILANO -
SCIENZE PER I SISTEMI ALIMENTARI-2023
(ciclo: 39 - Anno: 2023
2023
)
Università degli Studi di MILANO -
SCIENZE PER I SISTEMI ALIMENTARI-2022
(ciclo: 38 - Anno: 2022
2022
)
Università degli Studi di MILANO -
SCIENZE PER I SISTEMI ALIMENTARI-2021
(ciclo: 37 - Anno: 2021
2021
)
Università degli Studi di MILANO -
SCIENZE PER I SISTEMI ALIMENTARI-2020
(ciclo: 36 - Anno: 2020
2020
)
Università degli Studi di MILANO -
SCIENZE PER I SISTEMI ALIMENTARI-2019
(ciclo: 35 - Anno: 2019
2019
)
Università degli Studi di MILANO -
SCIENZE PER I SISTEMI ALIMENTARI-2018
(ciclo: 34 - Anno: 2018
2018
)
Università degli Studi di MILANO -
SCIENZE PER I SISTEMI ALIMENTARI-2017
(ciclo: 33 - Anno: 2017
2017
)
Università degli Studi di MILANO -
SCIENZE PER I SISTEMI ALIMENTARI-2016
(ciclo: 32 - Anno: 2016
2016
)
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Tutoraggio (4)
tutorship -
Dottorandi
- CHIODAROLI GIULIA
(01/10/2022 - 31/07/2023)
20221001
tutorship -
Dottorandi
- SERGIACOMO ALESSIO
(01/10/2021 - )
20211001
tutorship -
Dottorandi
- BRESCIANI ANDREA
(01/10/2019 - 20/10/2022)
20191001
tutorship -
Dottorandi
- CARDONE GAETANO
(01/10/2018 - 03/12/2021)
20181001
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Public Engagement (4)
Altre iniziative di Public Engagement (Responsabile scientifico)
- MEETme TONIGHT - Faccia a faccia con la ricerca
Milano, Giardini Indro Montanelli, via Palestro/Corso Venezia, MILANO (28/09/2018 - 29/09/2018) 20180928
Universita' degli Studi di MILANO
Dipartimento di Scienze per gli Alimenti, la Nutrizione e l'Ambiente
Altre iniziative di Public Engagement (Relatore)
- Rice Days Unimi 2018
Facoltà di Scienze Agrarie e Alimentari, DiSAA, via Celoria 2, 20133 Milano (10/07/2018 - 11/07/2018) 20180710
Universita' degli Studi di MILANO
Dipartimento di Bioscienze
Dipartimento di Scienze e Politiche Ambientali
Dipartimento di Scienze per gli Alimenti, la Nutrizione e l'Ambiente
Dipartimento di Scienze Agrarie e Ambientali - Produzione, Territorio, Agroenergia
Partecipazione a comitati per la definizione di standard e norme tecniche (*) (Altro)
- Membro della commissione tecnica UNI GL22 - SC 01 “Cereali e derivati”
19000101
Dipartimento di Scienze per gli Alimenti, la Nutrizione e l'Ambiente
Pubblicazioni (cartacee e digitali) dedicate al pubblico non accademico (Organizzatore)
- Sintesi del contributo presentato nell'ambito del Pastaria Festival 2019
19000101
Dipartimento di Scienze per gli Alimenti, la Nutrizione e l'Ambiente
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Description
Alessandra Marti (Scopus ID: 36684094100; 88 documents; total citations: 1296; h-index: 22) completed her PhD in Food Biotechnology at the University of Milan in 2010. As post-doctoral fellow she investigated the biopolymer interactions in cereals. She was a junior researcher (RTD-A) from 2015 to 2018 and currently, she is an Associate Professor at Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences (DeFENS) at the University of Milan. Her main research activity focuses on the development of cereal-based products with enhanced quality traits. Specific topics include: i) understanding the role of macromolecules in determining the structure and quality of cereal-based products; ii) investigating the effect of (bio-)technological processes on the protein aggregation in gluten matrices, starch arrangement in gluten-free products, and starch-protein interactions in cereal-based foods. She has a considerable experience abroad in industries and universities, including the University of Minnesota where she is still serving as adjunct professor, and in managing research projects of various size and nature. She is Associate Editor of Cereal Chemistry and Foods. She is Technical Co-Director of the International Association for Cereal Science and Technology (ICC) and an active member of the Cereals & Grains Association, where she acted as officer of the Protein Division (2017-2020), member of the Scientific Advisory Panel (2017-2019), Foundation Board (2016-2019), Technical Program Planning Team (2016-2017), and several committees (ongoing). She was member of the Scientific committee of the 15th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop (in 2016) and currently of the 7th Cereals & Europe Spring Meeting. Since 2015 she is member of the editorial board of the AISTEC (Italian Association of Cereal Science and Technology) conferences and since 2019 she is member of the "Rice and other grains" working group of the UNI (National Standards Institute).