PlantLIBRA è un progetto di ricerca quadriennale (2010-2014) cui scopo è produrre dati scientifici a sostegno dell’utilizzo di integratori alimentari a base vegetale (PFS), per facilitare il compito delle autorità regolatorie e di tutti gli operatori del settore.
Il progetto prevede di sviluppare, convalidare e diffondere dati e metodologie per la valutazione dei rischi e dei benefici di tali prodotti nell’ambito di una cooperazione internazionale.
In quattro anni di attività PlantLIBRA prevede: 1) La costruzione di un Meta-database che consenta di raccogliere i dati preesistenti e di nuova acquisizione su composizione, benefici e rischi, segnalazioni di eventi avversi associati ai PFS ed agli ingredienti botanici in essi contenuti, metodi di indagine convalidati per l’identificazione ed il controllo dei PFS; 2) La realizzazione di una piattaforma utile alla valutazione del rapporto rischio/beneficio, basata su indagini scientifiche che forniscano dati sui livelli di assunzione e sui rischi ed i benefici dei PFS; 3) Un’ampia diffusione dei risultati ottenuti al fine di renderli disponibili ai legislatori, di informare gli operatori del settore e stimolare una maggiore consapevolezza nel consumatore.
Dati Generali
Partecipanti (4)
DELL'AGLI MARIO
Partecipante
DI LORENZO CHIARA MARIA
Partecipante
MARINOVICH MARINA
Partecipante
MINGHETTI PAOLA
Partecipante
Tipo
7PQCP-CSA - 7 Programma Quadro_Collaborative Project/Network/Coordination and Support Action
Finanziatore
EUROPEAN COMMISSION
Organizzazione Esterna Ente Finanziatore
Capofila
UNIVERSITA' DEGLI STUDI DI MILANO
Periodo di attività
(giugno 1, 2010 - maggio 31, 2014)
Durata progetto
48 mesi
Aree Di Ricerca
Parole chiave (8)
BOTANICALS
FOOD SAFETY
FOOD SUPPLEMENTS
INGREDIENTI ERBORISTICI
INTEGRATORI ALIMENTARI
QUALITÀ E SICUREZZA ALIMENTARE
RISK ASSESSMENT
VALUTAZIONE DEL RISCHIO TOSSICOLOGICO
No Results Found
Pubblicazioni
Pubblicazioni (34)
Retrospective poisons centres-based study on adverse effects due to plant food supplements
CLINICAL TOXICOLOGYTAYLOR & FRANCIS
2013
Abstract
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Valorization of wine industry by-products: Characterization of phenolic profile and investigation of potential healthy properties
BIO WEB OF CONFERENCESEDP SCIENCES
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Winemaking by-products as a sustainable source of antioxidant and functional compounds
BIO WEB OF CONFERENCESEDP SCIENCES
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Effect of plant extracts on the genotoxicity of 1′-hydroxy alkenylbenzenes
REGULATORY TOXICOLOGY AND PHARMACOLOGYELSEVIER
2019
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Identification and Quantification of Thujone in a Case of Poisoning Due to Repeated Ingestion of an Infusion of Artemisia Vulgaris L
JOURNAL OF FOOD SCIENCEWILEY
2018
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Assessment of Toxicity of Myristicin and 1’-Hydroxymyristicin in HepG2 Cell Line
JOURNAL OF PHARMACOLOGY AND TOXICOLOGY2017
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
2016
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Adverse effects of plant food supplements and plants consumed as food: results from the poisons centres-based PlantLIBRA Study
PHYTOTHERAPY RESEARCH2016
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
EPlantLIBRA : a composition and biological activity database for bioactive compounds in plant food supplements
FOOD CHEMISTRYELSEVIER
2016
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Adverse effects of plant food supplements and botanical preparations: a systematic review with critical evaluation of causality
BRITISH JOURNAL OF CLINICAL PHARMACOLOGYWILEY
2015
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Identification and quantification of biomarkers to confirm the poisoning by Ginkgo biloba seeds in a 2-year-old boy
TOXICOLOGY RESEARCHROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2015
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Optimization of electrochemical detection of L-Ascorbic acid from Plant Food Supplements using screen printed transducers
ADVANCES IN ANALYTICAL CHEMISTRY2015
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Chemical analysis of estragole in fennel based teas and associated safety assessment using the Margin of Exposure (MOE) approach
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGYELSEVIER
2014
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Development and validation of HPLC method to measure active amines in plant food supplements containing Citrus aurantium L
FOOD CONTROLELSEVIER
2014
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Correlation Between Catechin Content and NF-κB Inhibition by Infusions of Green and Black Tea
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITIONSPRINGER
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Metabolic Syndrome and Inflammation : A Critical Review of In Vitro and Clinical Approaches for Benefit Assessment of Plant Food Supplements
EVIDENCE-BASED COMPLEMENTARY AND ALTERNATIVE MEDICINEHINDAWI
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Plant Food Supplements with Anti-Inflammatory Properties: A Systematic Review (II)
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITIONTAYLOR AND FRANCIS
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Plant food supplements with anti-inflammatory properties : a systematic review (I)
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITIONTAYLOR & FRANCIS
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Review of existing experimental approaches for the clinical evaluation of the benefits of plant food supplements on cardiovascular function
FOOD & FUNCTIONROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Review of existing experimental methods for assessing the outcome of plant food supplementation on immune function
JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODSELSEVIER
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Levels of Genotoxic and Carcinogenic Ingredients in Plant Food Supplements and Associated Risk Assessment
FOOD AND NUTRITION SCIENCESSCIENTIFIC RESEARCH PUBLISHING
2011
Articolo
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
2011
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
The PlantLIBRA project: how we intend to innovate the science of botanicals
FOOD & FUNCTIONROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2011
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Benefits: Tradition of Use, Experimental Models and Human Studies to Support Health Claims of Botanicals
SPRINGER INTERNATIONAL2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Classic/Recommended Methods and Development of new Methods to Control Adulteration and Counterfeits
SPRINGER INTERNATIONAL2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Classic/Recommended Methods and Development of new Methods to Control Residues and Contaminants of Botanicals
SPRINGER INTERNATIONAL2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Introduction
SPRINGER INTERNATIONAL2018
Capitolo di libro
Protocols for Developing and Testing Methods Applied to the Quality Control of Botanicals
SPRINGER INTERNATIONAL2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
The Other Face of the Moon: Side Effects,Interactions and Molecules of Concerns
SPRINGER INTERNATIONAL2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Classic/Recommended Methods and Development of new Methods to Monitor Phytochemical Composition of Plant Food Supplements and their Content in Active Molecules
SPRINGER INTERNATIONAL2017
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
HPTLC: NEW APPLICATIONS IN THE FIELDS OF FOOD AND FOOD SUPPLEMENTS
UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV2014
Capitolo di libro
NEW APPROACHES FOR THE ASSESSMENT OF ANTIOXIDANT ACTIVITY IN FOOD AND FOOD SUPPLEMENTS
UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV2014
Capitolo di libro
ANTHOCYANIN PROFILE AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF UNFERMENTED GRAPE DERIVATIVES
ORGANISATION INTERNATIONALE DE LA VIGNE ET DU VIN2012
Contributo in Atti di convegno
Open Access
Food Supplements Containing Botanicals: Benefits, Side Effects and Regulatory Aspects : The Scientific Inheritance of the EU Project PlantLIBRA
SPRINGER INTERNATIONAL2018
Curatela
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"