Il Centro svolge ricerca e promuove lo sviluppo di tecnologie innovative nel settore agricolo per migliorare quantità e qualità delle produzioni, garantendo l’adattamento sostenibile ai cambiamenti climatici anche attraverso la prevenzione, la resistenza e la resilienza rispetto ai rischi (siccità, emergenze sanitarie, impoverimento dei suoli).
L’adozione dei principi agroecologici e dell’agricoltura conservativa, combinata con la selezione di nuove varietà produttive e la riscoperta di antiche colture, permetterà di diversificare le produzioni e supporterà le filiere locali riducendo sprechi, eccedenze e impatti ambientali.
Il Centro sfrutta le tecnologie abilitanti come l’intelligenza artificiale e le produzioni avanzate per promuovere l’agricoltura di precisione volta a contenere l’agrochimica e le emissioni di gas serra, preservando così la tutela delle risorse naturali, e riducendo perdite produttive e sprechi.
Attraverso gli approcci biotecnologici e di economia circolare sarà inoltre possibile valorizzare biomasse di scarto favorendo lo sviluppo di filiere alternative in grado di rendere sostenibili le attività anche per i piccoli e medi agricoltori. Un ulteriore tema del Centro riguarda l’applicazione di sistemi di intelligenza artificiale in agricoltura e nell’indotto per implementare la sicurezza, la tracciabilità e la tipicità della filiera e dei prodotti agricoli.
Le azioni di ricerca e innovazione del Centro Agritech sono fondamentali anche per individuare soluzioni efficaci per aree agricole marginali e a rischio di erosione generando innovazione e aggregazione di portatori di interesse per promuovere la resilienza e la sostenibilità delle imprese agricole, agro-alimentari e di produzioni non-food.
Dati Generali
Partecipanti (8)
ADANI FABRIZIO
Responsabile scientifico
BISCHETTI GIAN BATTISTA
Responsabile scientifico
FACCHI ARIANNA
Responsabile scientifico
GANDOLFI FULVIO
Responsabile scientifico
GIORGI ANNAMARIA
Responsabile scientifico
KATER MARTIN
Responsabile scientifico
PROVOLO GIORGIO MARIO
Responsabile scientifico
ROSSINI LAURA
Responsabile scientifico
Dipartimenti coinvolti (2)
Tipo
Progetti PNRR - per il potenziamento di strutture di ricerca e creazioni di campioni nazionali di R&S
Finanziatore
MINISTERO DELL'UNIVERSITA' E DELLA RICERCA
Organizzazione Esterna Ente Finanziatore
Capofila
UNIVERSITA' DEGLI STUDI DI NAPOLI FEDERICO II
Periodo di attività
Settembre 1, 2022 - Agosto 31, 2025
Durata progetto
36 mesi
Pubblicazioni
Pubblicazioni (43)
Dietary treatment vs. micro-cooling interventions in heat-stressed Italian Holstein heifers
JOURNAL OF DAIRY SCIENCEELSEVIER
2025
Abstract
2025
Abstract
Micro-cooling interventions improved the resilience to heat stress of Italian Holstein heifers
JOURNAL OF DAIRY SCIENCEELSEVIER
2024
Abstract
Open Access
ACE-inhibitory activity and antioxidant properties of a low MW rice bran protein hydrolysate
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIEELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Bovine respiratory disease-associated ultrasonographic lung lesions in Holstein calves: a genomic perspective on copy number variants and homozygosity
FRONTIERS IN ANIMAL SCIENCEFRONTIERS MEDIA
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
2025
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Dissection of acidity-related traits in an apricot (Prunus armeniaca L.) germplasm collection revealed the genetic architecture of organic acids content and profile
FRUIT RESEARCHMAXIMUM ACADEMIC PRESS
2025
Articolo
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Effect of substrate depth on plant and thermal performances of a light-weight green roof for rural buildings
HELIYONELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Energy Efficiency and Environmental Sustainability in Rural Buildings: A Life Cycle Assessment of Photovoltaic Integration in Poultry Tunnels—A Case Study in Central Italy
APPLIED SCIENCESMDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Enhancing Circularity in Urban Waste Management: A Case Study on Biochar from Urban Pruning
ENVIRONMENTSMDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
From cheese whey to single-cell protein production: By-product valorization through acidogenic fermentation and purple phototrophic bacteria
BIORESOURCE TECHNOLOGYELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Hearing nature’s heartbeat: towards large-scale real-time forest monitoring network in Italy
IFORESTITALIAN SOCIETY OF SILVICULTURE AND FOREST ECOLOGY (SISEF)
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Hyperspectral and LiDAR space-borne data for assessing mountain forest volume and biomass
INTERNATIONAL JOURNAL OF APPLIED EARTH OBSERVATION AND GEOINFORMATIONELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Mapping risks and landscapes: conservation insights for Italian small ruminant populations
PASTORALISMFRONTIERS
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Metabolomic and volatilome profiling of milk to assess the application of infrared radiation processing
FOOD CONTROLELSEVIER
2025
Articolo
Mixed Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Native fungi as a nature-based solution to mitigate toxic metal(loid) accumulation in rice
MICROORGANISMSMDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Nature-Inspired Biphenyls and Diphenyl Ethers: Design, Synthesis, and Biological Evaluation
ACS OMEGAAMERICAN CHEMICAL SOCIETY
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
On-vine grape withering as a sustainable innovation to premium wine and maturity decoupling
PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRYELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Phytochemical Profiling of Residual Leaves from an Alpine Landrace of Globe Artichoke (Cynara scolymus L.)
MOLECULESMDPI
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Pleiotropic effects of barley BLADE-ON-PETIOLE gene Uniculme4 on plant architecture and the jasmonic acid pathway
JOURNAL OF EXPERIMENTAL BOTANYOXFORD UNIVERSITY PRESS
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Review: Nutritional, safety, and environmental aspects of former foodstuff products in ruminant feeding
ANIMALELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Streptomyces strain applied as tomato seed coatings to improve plant performance
ACTA HORTICULTURAEINTERNATIONAL SOCIETY FOR HORTICULTURAL SCIENCE
2025
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
The performance of biochar waste-derived electrodes in different bio-electrochemical applications
JOURNAL OF POWER SOURCESELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Upcycling former food products in livestock diets: a one health approach to prevent resource-depleting farming systems
RESOURCES, CONSERVATION AND RECYCLINGELSEVIER
2025
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
70 years of heat waves and summer climate change affecting Italian small ruminant populations
PASTORALISMFRONTIERS MEDIA S.A.
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
A soft processing technology for the extraction of cellulose from plant residues and agri-food wastes
FOOD BIOSCIENCEELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Bioelectrochemical protein production valorising NH3-rich pig manure-derived wastewater and CO2 from anaerobic digestion
RENEWABLE ENERGYELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Development of biochar-based composites electrodes from pyrolysis of coffee silverskin: microbial fuel cells for wastewater treatment
CHEMICAL ENGINEERING TRANSACTIONSITALIAN ASSOCIATION OF CHEMICAL ENGINEERING
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Exploring the beekeeping potential of Sanguisorba dodecandra Moretti: insect visitation, open pollination efficiency, and volatile profiles of honey and flowers
PLANT ECOLOGYSPRINGER NATURE
2024
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Flavone glycosides from a Cyclanthera pedata landrace of Camonica Valley (Northern Italy)
NATURAL PRODUCT RESEARCHTAYLOR & FRANCIS
2024
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Genetic study of Camelina sativa oilseed crop and selection of a new variety by the bulk method
FRONTIERS IN PLANT SCIENCEFRONTIERS RESEARCH FOUNDATION
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Insight into titanium and zirconium phosphate-based materials for reactive surfaces
MATERIALS TODAY CHEMISTRYELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Size and shape attributes of packaging remnants commonly detected in former food products
ITALIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCETAYLOR & FRANCIS
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Sostenibilità, produttività e benessere delle bovine da latte: il ruolo della tecnologia
GRANA PADANO INSIEMENEW BUSINESS MEDIA
2024
Articolo
Open Access
The role of husk traits in maize susceptibility to Fusarium verticillioides: A multi-location study in northern Italy
FOOD AND ENERGY SECURITYWILEY ONLINE LIBRARY
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Use of assisted reproductive technologies (ARTs) to shorten the generational interval in ruminants: current status and perspectives
THERIOGENOLOGYELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Effects of alternative feed ingredients on red meat quality: a review of algae, insects, agro-industrial by-products and former food products
ITALIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCEROUTLEDGE TAYLOR & FRANCIS GROUP
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Formal analyses are fundamental for the definition of honey, a product representing specific territories and their changes: the case of North Tyrrhenian dunes (Italy)
SCIENTIFIC REPORTSNATURE PUBLISHING GROUP
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Saffron growing in Italy: a sustainable secondary activity for farms in hilly and sub-mountain areas
INTERNATIONAL JOURNAL OF AGRICULTURAL SUSTAINABILITYWILEY OPEN ACCESS
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
2025
Contributo in Atti di convegno
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"