Skip to Main Content (Press Enter)

Logo UNIMI
  • ×
  • Home
  • Persone
  • Attività
  • Ambiti
  • Strutture
  • Pubblicazioni
  • Terza Missione

Expertise & Skills
Logo UNIMI

|

Expertise & Skills

unimi.it
  • ×
  • Home
  • Persone
  • Attività
  • Ambiti
  • Strutture
  • Pubblicazioni
  • Terza Missione
  1. Attività

Plant food supplements: Levels of Intake, Benefit and Risk Assessment

Progetto
PlantLIBRA è un progetto di ricerca quadriennale (2010-2014) cui scopo è produrre dati scientifici a sostegno dell’utilizzo di integratori alimentari a base vegetale (PFS), per facilitare il compito delle autorità regolatorie e di tutti gli operatori del settore. Il progetto prevede di sviluppare, convalidare e diffondere dati e metodologie per la valutazione dei rischi e dei benefici di tali prodotti nell’ambito di una cooperazione internazionale. In quattro anni di attività PlantLIBRA prevede: 1) La costruzione di un Meta-database che consenta di raccogliere i dati preesistenti e di nuova acquisizione su composizione, benefici e rischi, segnalazioni di eventi avversi associati ai PFS ed agli ingredienti botanici in essi contenuti, metodi di indagine convalidati per l’identificazione ed il controllo dei PFS; 2) La realizzazione di una piattaforma utile alla valutazione del rapporto rischio/beneficio, basata su indagini scientifiche che forniscano dati sui livelli di assunzione e sui rischi ed i benefici dei PFS; 3) Un’ampia diffusione dei risultati ottenuti al fine di renderli disponibili ai legislatori, di informare gli operatori del settore e stimolare una maggiore consapevolezza nel consumatore.
  • Dati Generali
  • Aree Di Ricerca
  • Pubblicazioni

Dati Generali

Partecipanti (3)

DELL'AGLI MARIO   Partecipante  
DI LORENZO CHIARA MARIA   Partecipante  
MINGHETTI PAOLA   Partecipante  

Tipo

7PQCP-CSA - 7 Programma Quadro_Collaborative Project/Network/Coordination and Support Action

Finanziatore

EUROPEAN COMMISSION
Organizzazione Esterna Ente Finanziatore

Capofila

UNIVERSITA' DEGLI STUDI DI MILANO

Periodo di attività

Giugno 1, 2010 - Maggio 31, 2014

Durata progetto

48 mesi

Aree Di Ricerca

Settori (2)


10.8 - PRODUZIONE DI ALTRI PRODOTTI ALIMENTARI

LS9_6 - Food sciences - (2013)

Parole chiave (8)

  • crescente
  • decrescente
BOTANICALS
FOOD SAFETY
FOOD SUPPLEMENTS
INGREDIENTI ERBORISTICI
INTEGRATORI ALIMENTARI
QUALITÀ E SICUREZZA ALIMENTARE
RISK ASSESSMENT
VALUTAZIONE DEL RISCHIO TOSSICOLOGICO
No Results Found
  • «
  • ‹
  • {pageNumber}
  • ›
  • »
{startItem} - {endItem} di {itemsNumber}

Pubblicazioni

Pubblicazioni (34)

  • crescente
  • decrescente
  • Tutti
  • Abstract
  • Articolo
  • Capitolo di libro
  • Contributo in Atti di convegno
  • Curatela
Retrospective poisons centres-based study on adverse effects due to plant food supplements 
CLINICAL TOXICOLOGY
TAYLOR & FRANCIS
2013
Abstract
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Valorization of wine industry by-products: Characterization of phenolic profile and investigation of potential healthy properties 
BIO WEB OF CONFERENCES
EDP SCIENCES
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Winemaking by-products as a sustainable source of antioxidant and functional compounds 
BIO WEB OF CONFERENCES
EDP SCIENCES
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Effect of plant extracts on the genotoxicity of 1′-hydroxy alkenylbenzenes 
REGULATORY TOXICOLOGY AND PHARMACOLOGY
ELSEVIER
2019
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Identification and Quantification of Thujone in a Case of Poisoning Due to Repeated Ingestion of an Infusion of Artemisia Vulgaris L 
JOURNAL OF FOOD SCIENCE
WILEY
2018
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Assessment of Toxicity of Myristicin and 1’-Hydroxymyristicin in HepG2 Cell Line 
JOURNAL OF PHARMACOLOGY AND TOXICOLOGY
2017
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Adverse Effects of Plant Food Supplements Self-Reported by Consumers in the PlantLIBRA Survey Involving Six European Countries 
PLOS ONE
2016
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Adverse effects of plant food supplements and plants consumed as food: results from the poisons centres-based PlantLIBRA Study 
PHYTOTHERAPY RESEARCH
2016
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
EPlantLIBRA : a composition and biological activity database for bioactive compounds in plant food supplements 
FOOD CHEMISTRY
ELSEVIER
2016
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Adverse effects of plant food supplements and botanical preparations: a systematic review with critical evaluation of causality 
BRITISH JOURNAL OF CLINICAL PHARMACOLOGY
WILEY
2015
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Identification and quantification of biomarkers to confirm the poisoning by Ginkgo biloba seeds in a 2-year-old boy 
TOXICOLOGY RESEARCH
ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2015
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Optimization of electrochemical detection of L-Ascorbic acid from Plant Food Supplements using screen printed transducers 
ADVANCES IN ANALYTICAL CHEMISTRY
2015
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Chemical analysis of estragole in fennel based teas and associated safety assessment using the Margin of Exposure (MOE) approach 
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
ELSEVIER
2014
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Development and validation of HPLC method to measure active amines in plant food supplements containing Citrus aurantium L 
FOOD CONTROL
ELSEVIER
2014
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Correlation Between Catechin Content and NF-κB Inhibition by Infusions of Green and Black Tea 
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
SPRINGER
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Metabolic Syndrome and Inflammation : A Critical Review of In Vitro and Clinical Approaches for Benefit Assessment of Plant Food Supplements 
EVIDENCE-BASED COMPLEMENTARY AND ALTERNATIVE MEDICINE
HINDAWI
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Plant Food Supplements with Anti-Inflammatory Properties: A Systematic Review (II) 
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION
TAYLOR AND FRANCIS
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Plant food supplements with anti-inflammatory properties : a systematic review (I) 
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION
TAYLOR & FRANCIS
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Review of existing experimental approaches for the clinical evaluation of the benefits of plant food supplements on cardiovascular function 
FOOD & FUNCTION
ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Review of existing experimental methods for assessing the outcome of plant food supplementation on immune function 
JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS
ELSEVIER
2013
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Levels of Genotoxic and Carcinogenic Ingredients in Plant Food Supplements and Associated Risk Assessment 
FOOD AND NUTRITION SCIENCES
SCIENTIFIC RESEARCH PUBLISHING
2011
Articolo
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Quality control of plant food supplements 
FOOD & FUNCTION
ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2011
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
The PlantLIBRA project: how we intend to innovate the science of botanicals 
FOOD & FUNCTION
ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY
2011
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Benefits: Tradition of Use, Experimental Models and Human Studies to Support Health Claims of Botanicals 
SPRINGER INTERNATIONAL
2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Classic/Recommended Methods and Development of new Methods to Control Adulteration and Counterfeits 
SPRINGER INTERNATIONAL
2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Classic/Recommended Methods and Development of new Methods to Control Residues and Contaminants of Botanicals 
SPRINGER INTERNATIONAL
2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Introduction 
SPRINGER INTERNATIONAL
2018
Capitolo di libro
Protocols for Developing and Testing Methods Applied to the Quality Control of Botanicals 
SPRINGER INTERNATIONAL
2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
The Other Face of the Moon: Side Effects,Interactions and Molecules of Concerns 
SPRINGER INTERNATIONAL
2018
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Classic/Recommended Methods and Development of new Methods to Monitor Phytochemical Composition of Plant Food Supplements and their Content in Active Molecules 
SPRINGER INTERNATIONAL
2017
Capitolo di libro
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
HPTLC: NEW APPLICATIONS IN THE FIELDS OF FOOD AND FOOD SUPPLEMENTS 
UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV
2014
Capitolo di libro
NEW APPROACHES FOR THE ASSESSMENT OF ANTIOXIDANT ACTIVITY IN FOOD AND FOOD SUPPLEMENTS 
UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV
2014
Capitolo di libro
ANTHOCYANIN PROFILE AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF UNFERMENTED GRAPE DERIVATIVES 
ORGANISATION INTERNATIONALE DE LA VIGNE ET DU VIN
2012
Contributo in Atti di convegno
Open Access
Food Supplements Containing Botanicals: Benefits, Side Effects and Regulatory Aspects : The Scientific Inheritance of the EU Project PlantLIBRA 
SPRINGER INTERNATIONAL
2018
Curatela
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
  • «
  • ‹
  • {pageNumber}
  • ›
  • »
{startItem} - {endItem} di {itemsNumber}
  • Informazioni
  • Assistenza
  • Accessibilità
  • Privacy
  • Utilizzo dei cookie
  • Note legali

Realizzato con VIVO | Progettato da Cineca | 25.11.5.0