Skip to Main Content (Press Enter)

Logo UNIMI
  • ×
  • Home
  • Persone
  • Attività
  • Ambiti
  • Strutture
  • Pubblicazioni
  • Terza Missione

Expertise & Skills
Logo UNIMI

|

Expertise & Skills

unimi.it
  • ×
  • Home
  • Persone
  • Attività
  • Ambiti
  • Strutture
  • Pubblicazioni
  • Terza Missione
  1. Attività

Alimentazione suina sostenibile (ASSO)

Progetto
  • Dati Generali
  • Aree Di Ricerca
  • Pubblicazioni

Dati Generali

Partecipanti

PINOTTI LUCIANO   Responsabile scientifico  

Dipartimenti coinvolti

Dipartimento di Medicina Veterinaria e Scienze Animali   Principale  

Tipo

RL_DG-AGR - Bandi DG Agricultura

Finanziatore

REGIONE LOMBARDIA - Agricoltura, sovranità alimentare e foreste
Organizzazione Esterna Ente Finanziatore

Capofila

POLITECNICO DI MILANO

Periodo di attività

Luglio 1, 2020 - Giugno 30, 2023

Durata progetto

36 mesi

Aree Di Ricerca

Settori


Settore AGR/18 - Nutrizione e Alimentazione Animale

Pubblicazioni

Pubblicazioni (10)

Evaluation of the inclusion of ultra-processed foods in piglet and pig diets on liver and plasma profiles through omics-based approaches 
2025
Abstract
Ex‐foods diets affect the fatty acid profile of the abdominal adipose tissue without significantly affecting the plasma metabolome of postweaning piglets 
JOURNAL OF ANIMAL PHYSIOLOGY AND ANIMAL NUTRITION
WILEY
2024
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Replacing cereal with ultra-processed foods in pig diets does not adverse gut microbiota, L-glutamate uptake, or serum insulin 
JOURNAL OF NUTRITION
ELSEVIER
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Sustainable Pig Diets: Partial Grain Replacement with Former Food Products and its impact on Meat Quality 
JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE
OXFORD UNIVERSITY PRESS : AMERICAN SOCIETY OF ANIMAL SCIENCE
2024
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Advances in selenium supplementation: from selenium-enriched yeast to potential selenium-enriched insects, and selenium nanoparticles 
ANIMAL NUTRITION
ELSEVIER
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Packaging contaminants in former food products: using Fourier Transform Infrared Spectroscopy to identify the remnants and the associated risks 
JOURNAL OF HAZARDOUS MATERIALS
ELSEVIER
2023
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Preserving global land and water resources through the replacement of livestock feed crops with agricultural by-products 
NATURE FOOD
SPRINGER NATURE PUBLISHING GROUP
2023
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Review: Pig-based bioconversion: the use of former food products to keep nutrients in the food chain 
ANIMAL
ELSEVIER
2023
Articolo
Partially Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Sugary and salty former food products in pig diets affect energy and nutrient digestibility, feeding behavior but not the growth performance and carcass composition 
ANIMAL
ELSEVIER
2023
Articolo
Open Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
Chestnut extracts decrease the in-vitro digestibility and polyphenol bioavailability of soy-based nutrients but protect the epithelial barrier function of pig jejunum segments after digestion 
ANIMAL FEED SCIENCE AND TECHNOLOGY
ELSEVIER
2022
Articolo
Reserved Access
Altmetric disabilitato. Abilitalo su "Utilizzo dei cookie"
  • Informazioni
  • Assistenza
  • Accessibilità
  • Privacy
  • Utilizzo dei cookie
  • Note legali

Realizzato con VIVO | Progettato da Cineca | 25.11.5.0