Caratterizzazione dell'olivicoltura del Garda : aspetti compositivi e qualitativi degli oli
Contributo in Atti di convegno
Data di Pubblicazione:
2002
Citazione:
Caratterizzazione dell'olivicoltura del Garda : aspetti compositivi e qualitativi degli oli / S. Pedo', D. Tura, O. Failla, D. Bassi - In: Atti del Convegno Internazionale di OlivicolturaSpoleto PG : Istituto sperimentale per la Olivicoltura, 2002. - pp. 503-508 (( convegno Convegno Internazionale di Olivicoltura tenutosi a Spoleto PG nel 2002.
Abstract:
Monovarietal olive oils from sixteen local accessions and four Tuscan varieties grown in lake Garda district (northern Italy) were analyzed during a three-year period for volatile compounds and autoxidation resistance (AOS). Accessions were grouped according to their dynamic head space composition and some distinctive volatile profiles were detected. AOS resulted more dependent from the genotipic than the maturation index. The utilisation of minor local cultivars to improve sensorial quality and AOS seems to be an interesting technique in improving olive oil quality.
Tipologia IRIS:
03 - Contributo in volume
Keywords:
olea europea l. ; virgin olive oil ; aroma ; cultivar ; volatile compounds ; dynamic head space ; AOS ; maturity index
Elenco autori:
S. Pedo', D. Tura, O. Failla, D. Bassi
Link alla scheda completa:
Titolo del libro:
Atti del Convegno Internazionale di Olivicoltura